Stråningstorp Restaurang & Pizzeria  
Stråningstorp centrum Karlskoga    Tel: 0586 - 313 30 Mail: info@stråpizza.se Webb: www.stråpizza.se
Al Tonno   betyder tonfisk och det är huvudingrediensen i den här pizzan. Ingredienserna är vanligtvis tomat, tonfisk, lök och ost. Calzone   (av italienska calza, ’strumpa’) räknas i det italienska köket som en egen maträtt, skild från pizzan. Den skiljer sig från övriga klassiska pizzor genom att den är inbakad, det vill säga den cirkulära degskivan innan bakning viks på mitten, och fyllningen hamnar på insidan. Vanligaste fyllningen i en calzone är tomat, ost och skinka. Cacciatore   (betyder "jägare") är en i Sverige något ovanligare pizza som enligt traditionellt italienskt recept är täckt med tomat, ost, skivad italiensk salami,kalamataoliver och kapris. Varianter utan kapris är inte ovanligt. Capricciosa  är en av de mest klassiska pizzorna, med skinka (eller "pizzaskinka"), tomat, ost och svamp, går i princip att finna på varje pizzerias meny. I Rom används även kronärtskocka, kokta ägg och prosciutto som pålägg. Hawaii   pizzans huvudingredienser är skinka, ananas och ost . Kebabpizza   Innehåller oftast tomatsås, ost, lök, färska tomater, fefferoni samt kebabkött plus två olika såser en vit mild och en röd stark. Såserna består av yoghurt med olika kryddor och ibland färska örter. Det råder delade meningar huruvida en kebabpizza även ska innehålla färsk isbergssallad som läggs på pizzan efter gräddningen. I takt med att kebab blev allmänt spridd som snabbmat började man att kombinera kebabkött med pizzan. En variant där kebabpizzan utförs med en halvinbakning så att pizzan liknar ett forntida vikingaskepp kallas ofta "Viking kebab".
Margherita   är den näst äldsta pizzan (efter den i Sverige nästan okända äkta marinaran - se nedan). Den skapades 1889 när bagaren Raffaele Esposito i italienska Neapel inför ett stundande kungabesök komponerade en patriotisk pizza bestående av tomatsås (rött), mozzarellaost (vitt), och basilika (grönt) - färgerna i den italienska flaggan. Pizzan fick sitt namn efter drottning Margherita, kung Umbertos gemål. Marinara   innehåller traditionellt tomat, vitlök, oregano och olja (ingen ost). Den kallas "havspizza" inte därför att ingredienserna kommer från havet, utan därför att den åts av hungriga fiskare. Den äkta marinaran är kanske den äldsta pizzavarianten och ska ha ätits redan 1730. Sverige förekommer benämningen ibland för en pizza med skaldjur och ibland fisk, något som i Italien skulle benämnas frutti di mare, "havets frukter". Quattro stagioni   betyder "fyra årstider" och denna variant består praktiskt taget alltid av tomat, ost och ytterligare fyra ingredienser, som var och en täcker en fjärdedel av pizzan. De fyra ingredienserna är vanligen champinjoner, skinka, musslor och räkor. Mitt på en pizza av denna typ tronar i allmänhet en bit av ett kronärtskockshjärta. I Italien innehåller en Quattro Stagioni oftast samma ingredienser som en capricciosa. Quattro formaggi pizza med fyra sorters ost. Vegetaria   är en pizza helt utan kött, i allmänhet täckt med de flesta grönsaker pizzerian har tillgängliga, en del pizzerior har flera olika vegetariana-varianter. Vesuvio  är en klassisk pizza med tomat, ost och skinka. svip.se  är en förkortning på företaget svenska internetportalen för en lite gladare vardag.
Start lunch Meny Pizza Meny Kontakt
Vi använder alltid färska råvaror, Välkommen!   
Kontakt